Woodleigh School Art Faculty

1998 - 1999
Baxter, Victoria, Australia

This is an addition to an existing single storey timber building. The new work unfolds from the existing and uses circulation space as gallery space for student's paintings, sculpture and photographs. A corner of the circulation space is set aside for installation art. By forcing the circulation to the edge of the building the illusion of distance is increased and at the same time natural light is easily introduced to the gallery spaces. The courtyard, which is an open air sculpture and pottery studio, is the reward space at the end of the journey. As the building unfolds (west façade) it re-organises itself (south façade) and becomes an ordered and coherent response to the programme. The transformation of corridors into gallery space was an unexpected bonus for our client.